Benieuwd naar het laatste nieuws? Je leest het hier.
zomer 2025
bever

Beste ##aanhefvoornaam##,

De zomer is in volle gang en dat betekent volop mogelijkheden om de natuur in te trekken en soorten te ontdekken. In deze zomereditie van onze nieuwsbrief informeren we je graag weer over uiteenlopende onderwerpen. Zo is er een nieuwe Natura uit, delen we de nieuwste Kijk op exoten en zijn er verschillende cursussen en activiteiten waaraan je kunt deelnemen.
Dus ga eropuit, laat je inspireren en vergeet niet om al je waarnemingen door te geven.
Een fijne zomer toegewenst!

halsbandparkiet
Kijk op exoten

Er is een nieuwe 'Kijk op exoten nieuwsbrief' verschenen. Hierin wordt o.a. aandacht besteed aan parkieten, groen vingermos, exotische salamanders, naaldzaadbloemen en de grote gevlekte boomeekhoorn. Kom je een van deze soorten, of een andere exoot, tegen? Geef hem door via waarneming.nl of telmee.nl. Zo houden we goed zicht op de ontwikkeling van deze soorten.

Naar de nieuwsbrief
Logo Week van de Biodiversiteit
Week van de Biodiversiteit

We kijken terug op een heel geslaagde Week van de Biodiversiteit! Met ruim 200 activiteiten een verdubbeling ten op zichtte van de vorige editie, waarbij we zelfs de landelijke pers haalden. Het thema leeft en daar zijn we blij mee. Volgend jaar organiseren we uiteraard weer een nieuwe week, en wel van 15 t/m 25 mei 2026. Dus zet hem vast in je agenda en denk samen alvast na over mogelijke activiteiten!

Meer informatie
voorkant Natura
Nieuwe Natura

De onlangs verschenen Natura stond in het teken van water. Hierin o.a. aandacht voor waterkwaliteit, waterplanten en -exoten, de ijsvogelman en een artikel over libellen. Geïnteresseerden kunnen de laatst genoemde artikelen teruglezen op de site. Wil je Natura voortaan zelf ontvangen? Word dan lid van de KNNV en ontvang ons ledenblad automatisch vier keer per jaar in de brievenbus.

Naar het artikel
oever met riet
Oeverplanten inventariseren

Je kunt weer meehelpen met het in kaart brengen van de kwaliteit van oevervegetatie. Oevers bieden vaak goede kansen voor ‘wilde natuur’ en zorgen voor belangrijke schuilplaatsen voor diverse planten- en diersoorten. Met behulp van makkelijk herkenbare soorten als indicatoren kan iedereen helpen met het onderzoek. Doe je ook mee?

Naar de website
graafmachine en vrachtwagen
Advocaat van de Aarde

De biodiversiteit in Nederland gaat hard achteruit. Hoewel er goede natuurwetten zijn, ontbreekt het vaak aan handhaving. Waar begin je als burger wanneer je via de juridische weg je natuurlijke leefomgeving wilt beschermen? Stichting Advocaat van de Aarde kan daarbij helpen. Met hun platform ondersteunen ze burgerinitiatieven met praktische informatie, voorbeeldprocedures en juridische tips. Wordt de natuur in jouw buurt bedreigd? Bezoek de website of neem contact op voor advies en ondersteuning.

Meer informatie
hommel op gele bloem
Zomerse excursies

Wil je er deze zomer lekker op uit en je verdiepen in een nieuwe soort, nieuw gebied of samen met andere natuurliefhebber op stap? Onze afdelingen organiseren ook in de zomer veel verschillende excursies waar je aan mee kunt doen. Het overzicht vind je op onze website. Ga je mee?

Naar de agenda
beeldmerk duik in de duinen
Duik in de duinen

Duik deze zomer in de duinen in plaats van de zee. Duinbehoud heeft een digitale cursus ontwikkeld, speciaal voor jongeren, maar ook heel leerzaam voor de (groot)ouders. Grote thema’s als de zeespiegelstijging en de invloed van de industrie op de duinen worden eenvoudig uitgelegd. Dus wil je meer weten over het grootste natuurgebied van Nederland, de duinen? Meld je aan! Meer informatie en aanmelden kan via onderstaande link.

Meer informatie en aanmelden
oehoe
Collegereeks: Wat weten we van natuur?

Op 25 juli staat alweer het vierde digitale college in de serie 'Wat weten we van natuur?' gepland. Een korte collegereeks over natuurdata en wat je daar zoal mee kan. In deze laatste les aandacht voor tellen en het belang van samenhang. Tijdens de eerdere colleges kwamen waarnemingen en kwaliteitsborging, data en wetenschap en factchecken en duiden aan bod. De colleges gemist? Aanmelden en terugkijken kan via de link hieronder.

Meer informatie en aanmelden
buitengebied met zicht op skyline
eLearning Omgevingswet

Vanuit samenwerkingsverband Groene Bondgenoten is een eLearning Omgevingswet ontwikkeld. Deze, en andere interessante cursussen, vind je via de site van Vogelbescherming. Denk aan stadsvogels en de wet, wetlands en de wet, Basiskwaliteit Natuur en de eerder genoemde SoortenKijker. Via onderstaande link kun je je hiervoor aanmelden en je kennis verbreden.

Meer informatie en aanmelden
Wandelschoen in het gras
Zomeragenda

Benieuwd naar wat er bij jou in de buurt zoal wordt georganiseerd? In onze agenda vind je een overzicht van de diverse activiteiten die door KNNV-afdelingen worden ondernomen. Hierbij kun je filteren op datum, onderwerp, type activiteit en provincie. Dus neem een kijkje op de website, er zit vast iets voor je bij!

Naar de agenda
Legervoertuig in het bos
Zienswijze Defensieplannen

Onlangs heeft KNNV-afdeling Arnhem e.o. samen met tien andere natuurorganisaties een zienswijze ingediend over de defensieplannen rondom Arnhem. De natuurorganisaties zijn blij dat het oefenterrein voor explosieven niet doorgaat, maar hebben grote zorgen over de gevolgen van de overige defensieplannen. Deze hebben naar verwachting grote effecten op de aanwezige natuur en op de leefbaarheid van het gebied. De zienswijze kan via onderstaande link worden ingezien.

Meer informatie
koninginnenpage
Vlinders kijken op vakantie

Het is weer vakantietijd en veel mensen gaan op pad om in het buitenland te genieten van de natuur en de omgeving. Daar kun je vaak ook andere vlinders tegenkomen dan in Nederland, en er zijn spectaculaire en prachtig gekleurde vlinders bij. In andere Europese landen zijn veel minder vlinderaars en is er vaak veel minder bekend over de soorten die daar voorkomen. Daar kun jij, als vakantieganger, verbetering in brengen.

Meer informatie
logo this side of paradise
This side of paradise

Van 5 t/m 7 september is er weer een nieuwe editie van This Side of Paradise. Een weekend lang inhoudelijke lezingen gecombineerd met workshops, excursies, muziek en meer. De lezingen en workshops staan in het teken van de laatste ontwikkelingen op het gebied van veldwerk binnen de biologie en ecologie in Nederland. Denk aan onderzoek op het gebied van vogeltrek, rewilding, herstel van de Waddenzee en zelfs een uitstapje naar het ecologisch werk in Caribisch Nederland.

Meer informatie
kaft boek
The systemic insecticides: a disaster in the making

Het internationaal geprezen boek van de Nederlandse toxicoloog Henk Tennekes over de extreme uitsterving van insecten en vogels in agrarische landschappen is nu verkrijgbaar voor slecht €10,-. In dit boek documenteert Tennekes het uitsterven van soorten in vele wetenschappelijke publicaties en ziet de oorzaak in een groep nieuwe pesticiden, de neonicotinoïden, die verwoestende effecten hebben.

Bekijk het inkijkexemplaar
kaft boek
Wilde bomen en struiken

Onze wilde bomen en struiken zijn bedreigd. Van de circa honderd inheemse soorten met wilde populaties is bijna de helft zeldzaam en kwetsbaar geworden. Om dit bedreigde groene erfgoed veilig te stellen is het nodig om de wilde c.q. autochtone bomen en struiken te kunnen onderscheiden van geïmporteerd plantmateriaal. Deze veldgids helpt je bij de determinatie van voor Nederland en Vlaanderen inheemse bomen en struiken.

Bekijk het inkijkexemplaar
+31 (0)6 83 50 46 11
bureau@knnv.nl
Postbus 310, 3700 AH ZEIST

       
Bekijk online - Uitschrijven