Benieuwd naar het laatste nieuws? Je leest het hier.
Februari 2024
balderdek

Beste Lezer,

Een sombere dag vandaag buiten, maar je ziet op veel plekken het frisse lente groen al voorzichtig tevoorschijn komen. Het voorjaar komt eraan! Een mooi moment om de kennis weer wat op te poetsen, of je juist in een soort te verdiepen waar je nog niet zoveel van weet. Er starten de komende periode weer diverse cursussen. Daarnaast gaan de broedvogelinventarisaties weer van start en maakt de KNNV-afdeling Arnhem zich samen met IVN zich rond NP Veluwezoom hard voor de natuur. Je leest het allemaal in deze nieuwsbrief!

orchidee
Wow, zoveel orchideeën!

Vorig jaar ging de eerste kampeervakantie naar Italië. Het zojuist verschenen verslag heeft ook een speciaal Orchideeënfotoverslag. Beiden zijn terug te vinden op de website (Zie K01).
Wil je nog mee met een reis? Dat kan! Op 1 maart wordt het aantal deelnemers bij de campings vastgelegd. Besluit je om na 1 maart in te schrijven, ook dat kan, maar neem dan contact op met de kampvoorbereider. De contactgegevens staan bij elke kampeervakantie vermeld.

Naar de website
schelpen
23 maart: Schelpenteldag

Voor de derde keer kun je meedoen met de Schelpenteldag. Kom samen schelpen tellen op diverse plaatsen langs de Nederlandse kust. Hiermee wordt een beter beeld van de schelpen op het strand verkregen, maar ook in de zee. Op deze manier help je de wetenschap op weg en haal je er ook nog eens een leuk dagje strand uit.

Aanvullende informatie
wielrenners
In de bres voor de natuur

KNNV Arnhem en IVN Oost-Veluwezoom zetten grote vraagtekens bij het NK Wielrennen. Dit evenement wordt in juni verreden en het parcours loopt via de Posbank door het Nationaal Park Veluwezoom. De twee natuurorganisaties hebben in een brief aan betrokken gemeenten en provincie Gelderland duidelijk gemaakt waarom zij dit wielerevenement door het natuurgebied ongewenst vinden en aangegeven waarom een andere locatie vanzelfsprekender is.

Naar de website
vergezicht
Webinar Impact Omgevingswet op natuur

Vanaf 1 januari 2024 is de Wet natuurbescherming opgegaan in de Omgevingswet. Op 5 maart organiseert SoortenNL een webinar over de gevolgen van deze wijziging voor iedereen die zich bezighoudt met natuur. Vier experts bekijken hoe de wet in elkaar zit en laten hun licht schijnen over wat er verandert voor het handelingsperspectief binnen specifieke onderwerpen, zoals de zorgplicht voor natuur.

Meer informatie en aanmelden
cover Natura
Nieuwe Natura

Binnenkort valt bij de leden weer de Natura op de mat. In deze editie o.a. aandacht voor afwijkingen bij planten, de Omgevingswet en de Siberische grondeekhoorn. Wil jij Natura ook ontvangen? Word dan lid van de KNNV en ontvang ons ledenblad automatisch vier keer per jaar in de brievenbus.

Aanmelden
hazelworm
RAVON academy

Ben je gefascineerd door inheemse slangen, kikkers, vissen en hagedissen en wil je graag meer leren over de prachtige en geheimzinnige Nederlandse onderwaternatuur? Dan zijn de online cursussen van RAVON bedoeld voor jou. Neem een kijkje in het uitgebreide cursusaanbod dat je alle essentiële kennis biedt om onze soorten te begrijpen, te herkennen en te waarderen.

Aanvullende informatie
werken in het veld
NLDoet

In het weekend van 15 en 16 maart is het weer NLDoet. Het weekend waarin veel vrijwilligers de handen uit de mouwen steken voor het goede doel. Ook als KNNV afdeling kun je je activiteit hiervoor aanmelden. Heb je dus een activiteit en kunnen jullie wel wat extra hulp gebruiken, registreer deze op de website. Een mooie gelegenheid voor vrijwilligers om kennis te maken met de vereniging!

Meer informatie
hazen
Activiteiten agenda

Er worden door de KNNV-afdelingen veel verschillende activiteiten georganiseerd. Zo kun je je kennis ophalen met diverse cursussen, mee met verschillende excursies, meewerken aan een inventarisatie of de handen uit de mouwen steken met een natuurbeheeractiviteit. Het complete overzicht vind je op onze website.

Naar de agenda
kaft boek
Fascinerende fossielen

Fossielen bieden een verrassende blik op het verleden. In 'Fascinerende fossielen' neemt Bram Langeveld je mee langs vijftig Nederlandse fossielen: van dinosaurus tot reuzenalk. Ontdek Nederland als tropisch moeras of als ijskoude poolwoestijn en als leefgebied van verdwenen organismen die miljoenen jaren geleden nog in ons land voorkwamen.

Bekijk het inkijkexemplaar
kaft boek
Kleine natuur

Wat gebeurt er als je op ontdekkingstocht gaat in eigen tuin? En de namen achterhaalt van alle soorten die je maar tegenkomt? Renze Borkent ging op tuinsafari en ontdekte meer dan 1.200 soorten in zijn kleine stadstuin in Almere. Bewapend met camera, veldgidsen en herkenningsapps zoekt hij dagelijks alle hoeken van zijn tuin af en ontdekt de ene na de andere soort. Hij vindt zelfs nieuwe soorten voor Nederland! Terwijl de soortenlijst groeit, ziet hij steeds meer verbanden tussen planten, biotopen en diersoorten. Lichtvoetig, met gevoel voor humor en soms pijnlijk kwetsbaar reflecteert hij op de verbazingwekkende soortenrijkdom in zijn stadstuin.

Bekijk het inkijkexemplaar
+31 (0)6 83 50 46 11
bureau@knnv.nl
Postbus 310, 3700 AH ZEIST

       
Bekijk online - Uitschrijven