Benieuwd naar het laatste nieuws? Je leest het hier.
Maart 2023

Beste lezer,

Als je nu naar buiten kijkt lijkt de lente toch echt begonnen. Het zonnetje schijnt en de natuur is volop tot leven aan het komen. Een prachtig gezicht die ontluikende bloemen en planten en het eerste gezoem van insecten. Trek er dus lekker op uit en ga mee op een van de vele excursies, wandelingen of inventarisaties!

Week van de Biodiversiteit

Van 20 tot en met 29 mei is het zover, tijd voor onze Week van de Biodiversiteit! De week waarin we iedereen op een laagdrempelige manier willen laten kennismaken met de natuur in Nederland en met de KNNV. De website staat inmiddels online, dus neem alvast een kijkje. Het activiteitenaanbod wordt de komende tijd steeds meer aangevuld. Dus zet de datum alvast in je agenda!

Naar de website
Koninklijke onderscheiding voor Ruud Maarschall

Tijdens zijn laatste vergadering als voorzitter van de KNNV-afdeling Alkmaar- Den Helder is Ruud Maarschall extra in het zonnetje gezet. Uit handen van de burgemeester ontving hij een lintje voor al het werk dat hij verzet heeft voor een gezonde leefomgeving.
Van harte gefeliciteerd en wel verdiend!

Verder lezen
Nieuwe Natura

Nog een paar dagen en dan valt de nieuwe Natura bij leden op de mat. Hierin aandacht voor o.a. zingende insecten, eendagsvliegen en de grauwe vliegenvanger. Wil jij Natura ook ontvangen? Word dan lid van de KNNV en ontvang ons ledenblad automatisch in de brievenbus.

Aanmelden
Programma moeraswerkgroep

Het nieuwe programma van de moeraswerkgroep is bekend. Benieuwd waar deze landelijke KNNV-werkgroep zoal mee bezig is en eens kennismaken? Ga een keer mee op excursie! Je bent van harte welkom.

Naar de website
Workshop Natuurschetsen

Van april t/m juni organiseren IVN en KNNV-afdeling Gooi drie workshops natuurschetsen. Als je de natuur schetst, neem je anders waar. Door te schetsen in woorden, beelden en getallen vertraag je en geef je jouw omgeving meer aandacht. Er ontstaat verwondering, bewondering en waardering. Probeer het eens uit!

Meer informatie en aanmelden
Cursus wilde orchideeën

Orchideeën spreken bij veel mensen tot de verbeelding. Ze zijn mooi. Ze zijn geheimzinnig. Ze leven samen met een schimmel. Ze hebben een bijzonder seksleven. Ze zijn evolutionair buitengewoon boeiend. Ze zijn soms heel kritisch. Ze zijn indicator voor kwaliteit van natuur. KNNV-afdeling Hollandse Delta start binnenkort met de cursus Wilde Orchideeën. Wil je meedoen? Op de website vind je meer informatie.

Meer informatie en aanmelden
Nog enkele plaatsen in de insectenweek beschikbaar

Voor natuurliefhebbers die zich een week in de wereld van de insecten willen verdiepen is dit een uitgelezen kans. In deze week worden excursies, oefeningen in het veld en korte lezingen georganiseerd. Speciaal voor mensen die nog niet veel weten maar wel geïnteresseerd zijn in insecten en hun bescherming en daar ervaring mee op willen doen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Meer informatie
Vertegenwoordigende vergadering

Op zaterdag 22 april vindt de jaarlijkse vertegenwoordigende vergadering plaats in Assen. In de ochtend staat het officiële deel op de agenda, 's middags is er ruimte voor een excursie. Belangstellenden kunnen de agenda en stukken opvragen bij het landelijk bureau.

Naar de website
Landelijke kikkerdriltelling

Hoe gaat het met de kikkers in onze tuinen? Om daar antwoord op te krijgen wordt de Landelijke Kikkerdriltelling georganiseerd. Meedoen kan nog t/m 10 april. Tel je mee?

Naar de website
Resultaten Nationale Tuinvogeltelling

De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste citizen science project van Nederland. Dit levert een momentopname op van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. De resultaten van te telling in januari zijn bekend en terug te vinden op de website.

Naar de website
Living Planet Report 2023

Het gaat niet goed met de Nederlandse natuur. Dat blijkt uit het nieuwste 'Living Planet Report Nederland 2023 – Kiezen voor natuurherstel'. Maar dit rapport heeft ook meteen een hoopvolle boodschap: natuurherstel werkt en kan ons helpen bij het oplossen van de diverse crises waar we nu mee worstelen: klimaat, stikstof en biodiversiteit.

Naar het rapport
Lente agenda

De agenda staat vol met diverse activiteiten. Wist je bijvoorbeeld dat er bij verschillende KNNV-afdelingen geregeld determinatie bijeenkomsten worden georganiseerd? Zo kun je samen met anderen je soortenkennis vergroten.

Naar het overzicht
Kom erbij, in mijn wei!

Als Kees en Kaat kievit een kuiken hebben, moeten ze die beschermen. Dat lukt het beste als er ook veel andere weidevogels zijn, want samen staan ze sterk. Zo kunnen ze samen de roofvogels en andere gevaren bij hun kleintjes weghouden! In ‘Kom erbij, in mijn wei’ leren kinderen acht verschillende weidevogels kennen.

Bekijk het inkijkexemplaar
Van tegeltuin naar jungle

Heb je een saaie tegeltuin? Die kan binnen een jaar een groene oase vol leven worden. Maak stapelmuurtjes, een kruidenspiraal, een sleutelgattuin voor groenten, een wadi … En dat allemaal budget- en klimaatvriendelijk, onderhoudsarm én goed voor de biodiversiteit.

Bekijk het inkijkexemplaar
+31 (0)6 83 50 46 11
bureau@knnv.nl
Postbus 310, 3700 AH ZEIST

       
Bekijk online - Uitschrijven