Benieuwd naar het laatste nieuws? Je leest het hier.
maart 2022

Beste lezer,
Wat kunnen we toch genieten van heerlijk voorjaarweer. De natuur ontwaakt, de vogels zijn druk bezig met het verzamelen van nestmateriaal en laten goed van zich horen en o.a. hommels en vlinders vliegen weer rond. Hierbij sturen we je weer het nieuws vanuit de KNNV, want ook daar wordt niet stilgezeten.

Webinar visie op (Stads)natuurbescherming

We weten allemaal dat natuurbescherming, ook in de stad, steeds noodzakelijker wordt. Maar hoe kun je daar een goede visie op ontwikkelen? Tijdens dit webinar laat Piet Veel, voorzitter van de KNNV afdeling Haarlem e.o., zien hoe zij dat concreet hebben gemaakt in hun stadsnatuurvisie. Ook gaan we met elkaar nader in op vragen als: welke nieuwe inzichten zijn er in relatie met de aarde en andere aardse levensvormen? Wat verstaan wij eigenlijk onder (stads)natuurbescherming? Hoe kunnen andere afdelingen en organisaties hiermee verder?
Het webinar is op 29 maart vanaf 20.00 uur

Meer informatie en aanmelden
Walkinar (Stads)natuurbescherming

Praten is mooi, maar lekker naar buiten en naar concrete voorbeelden kijken is nog beter! Aan de rand van Amsterdam, bij de Amstelscheg zijn allerlei mooie, en minder mooie, voorbeelden te zien hoe (stads)natuurbescherming in de praktijk werkt. Van een ecologisch Volkstuincomplex tot de groene stadsrand en het weidevogelrijke Ommeland. Er zijn wandelingen, fietstochten, korte lezingen en workshops o.l.v. van lokale deskundigen.
Ook een hoogtepunt dat je niet mag missen: praktische workshops van Ron Felix van het wereldberoemd geworden monitoringsproject ‘de Kaaistoep’ in Tilburg. Zie uit eigen hand hoe ze insecten vangen en tellen!
Het Walkinar is op 1 april van 9.30 tot 16.00 uur

Meer informatie en aanmelden

Gezocht: actieve- en/of bestuursleden voor de landelijke vereniging
De KNNV, Vereniging voor Veldbiologie, zet zich in voor natuurbeleving, -studie, en -bescherming. Zij heeft een landelijk bestuur en afdelingen verspreid over het land, die leuke natuuractiviteiten organiseren.

We zoeken mensen met lef en passie om betekenisvol en creatief mee te werken aan de doelen van de vereniging. Doeners of denkers. Die kunnen in het bestuur zitten of erbuiten; het maakt niet uit. Gewoon actieve mensen.

We zoeken: doorpakkers, beleidsmakers, doeners, organisatoren, samenwerkers, kartrekkers, PR-realiseerders, inspiratoren, handen-uit-de-mouwen-stekers, vastbijters, netwerkers, slimmeriken, projectleiders.

Heb je er zin in en herken jij je in één of meerdere van deze eigenschappen, bel dan met Bart Heijne (06-55061023) voor meer informatie.

Bijzondere straatnamen

In de gemeente Deventer zijn onlangs in een nieuwe duurzame wijk drie straten vernoemd naar prominente natuurbeschermers en oud-KNNV leden. Te weten Hendrik Uittienstraat, Hans Grotenhuis en Gé Flint. Ieder op hun eigen wijze hebben zij zich ingezet voor natuurbescherming, -behoud en -onderzoek en de vereniging. Een mooie eer!

Verder lezen
Week van de groene tuin

Van 12 t/m 18 april is het de week van de groene tuin. Tijdens die week gaan we samen zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten (verder) vergroenen en verduurzamen. Naast deze week is ook het NK Tegelwippen weer van start gegaan. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier! Doe ook mee en ontvang handige tips en inspiratie!

Meer informatie
Vertegenwoordigende vergadering

Op zaterdag 23 april vindt de jaarlijkse vertegenwoordigende vergadering plaats in Almere. Na twee jaar online te hebben plaatsgevonden kunnen we elkaar eindelijk weer fysiek ontmoeten. In de ochtend staat het officiële deel op de agenda, 's middags is er ruimte voor een excursie. Belangstellenden kunnen de agenda en stukken bij het landelijk bureau opvragen.

Aanvullende informatie
Activiteiten in het land

De komende periode starten er verspreid door het land weer verschillende cursussen. Zo kun je je verdiepen in de Veldbiologie bij de KNNV afdeling Enschede, Vogels herkennen in Lelystad of Wilde zaadplanten leren determineren in Doetinchem. Neem vooral even een kijkje in de agenda op onze website voor een compleet overzicht van alle activiteiten.

Naar de agenda
Coniocarpen, regenschaduw specialisten

Al vele jaren onderzoeken Klaas van Dort en Bart Horvers mossen, korstmossen en paddenstoelen. Vooral de Coniocarpen prikkelde hun belangstelling. Nu hebben zij hierover een prachtig boek geschreven met algemene kenmerken, biologie, habitatvoorkeur, identificatie en indicatorsoorten. Tevens is er een determinatiesleutel opgenomen en uitzonderlijk gedetailleerde close-upfoto's. Het boek is verkrijgbaar via de KNNV afdeling Tilburg.

Naar de website
+31 (0)6 83 50 46 11
bureau@knnv.nl
Boulevard 12, 3707 BM ZEIST

       
Bekijk online - Uitschrijven