Benieuwd naar het laatste nieuws? Je leest het hier.
Zomer 2023
dagpauwoog op bloem

Beste lezer,

Hoewel het zonnetje zich vandaag weinig laat zien en het qua temperatuur misschien niet zo aanvoelt, bloemt en zoemt er buiten van alles, zijn de schoolvakanties aan de gang; het is zomer! En of je nu lekker thuis geniet van al die rijkdom of het wat verder weg opzoekt. Er valt genoeg te ontdekken.

secretarisvogel
Word jij onze nieuwe secretaris?

Tijdens onze algemene ledenvergadering zijn er een aantal nieuwe bestuursleden gestart. Zij zullen zich in de komende nieuwsbrief aan je voorstellen. Maar we zijn nog op zoek naar een nieuwe secretaris. Ben jij een doener en houd je van organiseren? Heb je daarnaast een vlotte pen en weet je digitaal de weg? Maar bovenal: houd je ook van de natuur en wil je je daarvoor inzetten? Dan komen we graag met je in contact!

Meer informatie
bloem door vergrootglas
Op ontdekkingstocht

Je hoeft niet ver weg van huis om je te verwonderen over de natuur. Ben je bijvoorbeeld al eens mee geweest met een van de inventarisaties die door KNNV-afdelingen worden georganiseerd? Je krijgt zo een mooi beeld van wat er in jouw omgeving allemaal te vinden is.

Naar de agenda
lieveheersbeestje
Insectenweekend Well (Limburg)

In het weekend van 18 t/m 20 augustus houdt de Landelijke Insectenwerkgroep (LIW) van de KNNV haar zomerweekend. In Well en omgeving zijn veel interessante insectengebieden te vinden en zelfs lopend vanaf de kampeerboerderij te bereiken. Zowel droge gebieden als natte (rivier)gebieden. Voor iedere insectengroep zijn er wel mooie gebieden. Heb je zin om mee te gaan?

Zie aanvullende informatie
slaapboom
Wandelen in Klein Driene

KNNV-afdeling Hengelo-Oldenzaal heeft een informatie- en wandelboekje uitgebracht over de bomen in de wijk Klein Driene. Deze wijk is één van de toonbeelden van de wederopbouw in Nederland vanwege de goed intact gebleven stempelstructuur en de bijbehorende groenstructuur welke tijdens de wandelingen goed zichtbaar zijn. Zin in een wandeling? Meer informatie vind je op de website.

Naar het boekje

Ger van Zanen Vouchers: een welkom steuntje

Ger van Zanen (1929-2015) was mycoloog, florist en door en door een KNNV-man. Al in 1960 werd Ger lid van de KNNV-afdeling Amsterdam, waar hij al spoedig in het bestuur kwam. Als geen ander wist hij leden enthousiast te maken voor de natuur, vooral voor planten en paddenstoelen. Hij was erelid van de KNNV-afdeling Amsterdam en van de landelijke KNNV. Na zijn overlijden liet hij de KNNV een erfenis na en in samenspraak met de afdeling Amsterdam zijn de Ger van Zanen-vouchers in het leven geroepen. Het is een laagdrempelige manier om extra activiteiten van KNNV-afdelingen financieel te ondersteunen.
Onder andere KNNV-afdeling Bollenstreek heeft gebruik gemaakt van deze vouchers:

"Bij enkele van onze activiteiten maken we soms wat extra kosten, die we niet zo maar ten laste van de begroting kunnen laten komen. Dan ga je op zoek naar alternatieve financiering. Een van de bronnen waar wij terecht kunnen zijn de Ger van Zanen-vouchers. Het doel van de vouchers is om geledingen van de KNNV te ondersteunen bij educatieve projecten op het gebied van natuurstudie en natuurbescherming.

Toen wij weer eens een cursus wilde organiseren om mensen geïnteresseerd te krijgen in paddenstoelen en vogels, maar niet voldoende geld hadden om het cursusmateriaal te laten printen, hebben wij een beroep op het Ger van Zanen fonds gedaan, waarmee wij de cursus gratis konden geven. Dat heeft ons een aantal nieuwe leden opgeleverd.

Een tijdje later begaf een van onze wildcamera’s het, waarmee onze Werkgroep Inventarisaties de zoogdieren en andere nachtelijke bezoekers in onze inventarisatiegebieden in beeld brengt. Omdat we lokaal altijd uitgebreid presenteren wat we zo al gevonden hebben, helpt de nachtcamera ons de natuurwaarde van de Bollenstreek mooi voor het voetlicht te brengen.

KNNV Bollenstreek is blij dat het Ger van Zanen fonds ons hierbij af en toe een steuntje geeft."

Heb jij ook een project waarbij je financiële ondersteuning kunt gebruiken? Op de website vind je alle informatie.

Naar de website
madeliefje
Expositie: Flora van Breda

Deze zomer brengt internationaal bekend kunstenaar Mandy den Elzen een ode aan de verscheidenheid van Bredase wilde plantensoorten met haar project Flora van Breda. Tot en met 10 september is in de Grote Kerk Breda een verscheidenheid aan bloemen en planten te vinden. De gebalsemde planten worden in een groeiende installatie bij elkaar gebracht en gedurende de tentoonstelling aangevuld met nieuwe vondsten.

Aanvullende informatie
zweefvlieg
Wat zweeft daar?

Op 3 augustus organiseert Natuurlijk Delfland het evenement Wat zweeft daar? Een vakantieactiviteit voor gezinnen en mensen die de natuur van diverse kanten willen ervaren. Zo is er een mobiele speurtocht uitgezet met het thema zweefvliegen, kunnen er vliegers worden gemaakt, is er een zweefvliegtuigwedstrijd en worden er gedichten voorgedragen met als thema zweven.

Meer informatie en aanmelden
muntjak
Nieuwsbrief Kijk op Exoten

Er is weer een nieuwe nieuwsbrief Kijk op Exoten uitgekomen. De KNNV werkt samen met andere organisaties aan het project 'Signalering Exoten'. In deze nieuwsbrief lees je o.a. over de Japanse zeepbelslak, modderkruipers, kalkoenen en boomkikkers. Kom je een exoot tegen? Geef hem door!

Naar de nieuwsbrief
Oever riet
Hoe biodivers zijn de oevers in jouw buurt? Doe oevercheckes!

Nederland heeft duizenden kilometers aan waterwegen en oevers. Deze overgangen van land naar water bieden veel kansen voor biodiversiteit. Maar benutten we deze kansen wel? Welke oevers herbergen veel soorten planten en dieren en welke kunnen van een beter beheer profiteren? Tot en met 15 september kun je weer meedoen met het Oeverplantenproject. Lees verder op website

Naar de website
paddenstoel
Basiscursus paddenstoelen

Dit najaar organiseert de mycologische vereniging een online basiscursus paddenstoelen. Wil jij paddenstoelen in Nederland beter leren kennen en op naam kunnen brengen? Doe dan mee! Na 13 lessen ben je helemaal thuis in het determineren en heb je jouw soortenkennis op een hoger niveau gebracht. Ook weet je meer over de levenswijze, het gebruik en de bescherming van paddenstoelen. Een leuke manier om meer inzicht te krijgen in de mysterieuze wereld van de paddenstoelen.

Meer informatie en aanmelden
vlaggetjes
Fête de la Nature

Van 1 t/m 3 september is het weer tijd voor een natuurfeest. Van theater in de natuur tot een oogstfeest, van een vleermuizenexcursie tot een hardloopwedstrijd in het groen. Op de website vind je een overzicht van alle geplande activiteiten. Wil je zelf een natuurfeestje organiseren? Meld je aan!

Naar de website
boeken in een boom
Back to nature: Opleiding Eco en wildlife

Voor behoud en beheer van natuur is het erg belangrijk dat mensen, maar vooral ook jongeren, zich betrokken voelen bij de natuur. Voor avonturiers die graag buiten zijn en willen leren over de ecologie, natuurbeheer en de invloed van culturen op de natuur biedt Yuverta de opleiding Eco en wildlife aan waarin studenten met een brede blik naar de natuur leren kijken en zich te verdiepen in de relatie tussen mens en natuur.

Meer informatie
kaft boek
De geheimen van het weer

De wereld van het weer is voor veel mensen onzichtbaar. En dat terwijl je zoveel voortekens kunt herkennen in wolken, wind, heuvels, straten, planten, dieren en dauwdruppels, als je maar weet waar je op moet letten. In ‘De geheimen van het weer’ krijg je tips en trucs om je te helpen deze weerpatronen te ontdekken en te doorgronden.


Bekijk het inkijkexemplaar
kaft boek
Je zou een vlinder moeten zijn

‘Je zou een vlinder moeten zijn’ bundelt 25 vlindergedichten ter ere van het jubileum van De Vlinderstichting en 40 jaar vlinders beschermen. Vlinders worden liefdevol in het zonnetje gezet door bekende Nederlandse literatoren.

Bekijk het inkijkexemplaar
+31 (0)6 83 50 46 11
bureau@knnv.nl
Postbus 310, 3700 AH ZEIST

       
Bekijk online - Uitschrijven