Benieuwd naar het laatste nieuws? Je leest het hier.
Januari 2023

Beste lezer,

Zit je er al klaar voor? Er kan de komende tijd weer flink geteld worden. Dit weekend tijdens de Nationale Tuinvogeltelling en over een paar weken de landelijke Mollentelling.
Maar ook als je interesse meer bij planten en/of insecten ligt is er weer genoeg te ontdekken. Je leest erover in deze nieuwe nieuwsbrief. Veel leesplezier!

Nationale Tuinvogeltelling

Het is zover! Vandaag, morgen en overmorgen vindt het grootste citizen science project van Nederland plaats, de Nationale Tuinvogeltelling. Ga op onderzoek uit en ontdek in een half uurtje welke vogels er bij jou in de tuin of op het balkon aanwezig zijn en geef ze door. Op de website lees je hoe je kan meedoen, krijg je tips, en vind je veel informatie over tuinvogels.

Verder lezen
Vogelreis Extremadura

Na de vogels in de tuin de smaak van het vogels kijken te pakken? Ga dan mee op vogelreis met de KNNV reiscommissie! De Extremadura in Spanje is een van de beste bestemmingen in Europa voor een vogelreis. Uitgestrekte steppeachtige landschappen en boomweiden, afgewisseld door rivierdalen karakteriseren het landschap en herbergen een grote rijkdom aan soorten. Via de link vind je meer informatie.

Meer informatie
Landelijke Mollentelling

Waar leeft de mol? Die vraag staat centraal bij de landelijke mollentelling in het weekend van 11 en 12 februari. Voorafgaand aan de telling organiseert de KNNV-afdeling Delfland een Zoomlezing over het leven van de mol.

Meer informatie en aanmelden
Basiscursus Flora

Leer zelf planten herkennen en op naam brengen met de Basiscursus Flora. Zowel beginnende plantenliefhebbers als gevorderde floristen zijn welkom om deel te nemen aan de 14 digitale lessen met huiswerkopdrachten. De cursus start op woensdag 22 maart en volgt de bloeitijd van de planten. De opgedane kennis kan je dus direct buiten in praktijk brengen!

Meer informatie en aanmelden
Een week in de wereld van de insecten

Ook dit jaar wordt er weer een studieweek insecten georganiseerd in Gorssel. Van 1 t/m 7 juli kun je je onderdompelen in de wereld van de insecten. Er worden excursies, oefeningen in het veld en korte lezingen georganiseerd. De week is bedoeld voor mensen die nog niet veel weten maar wel geïnteresseerd zijn in insecten en hun bescherming en daar ervaring mee op willen doen. Ga je mee?

Meer informatie
Goed nieuws voor de Roek

Dankzij inspanningen van KNNV-afdeling Waterweg-Noord heeft de rechter een streep gezet door de kap van 36 bomen. Hierdoor kunnen de roeken die daarin nestelen voorlopig in de bomen blijven zitten. Een mooi resultaat!

Naar het artikel
Groencursus voorjaar

Beleef de lente en leer de natuur in en om Arnhem beter kennen! Samen met KNNV-afdeling Arnhem en IVN organiseert NIVON dit voorjaar een cursus met theorieles en excursies over een breed scala aan onderwerpen. Van zoogdieren tot planten en van en reptielen tot landgoed.

Meer informatie
Gratis veldgids ‘Invasieve houtige planten’

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft, in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center en Staatsbosbeheer, een veldgids gemaakt met daarin de uitheemse bomen en struiken die in bospercelen prioriteit hebben bij het voorkomen van schade. In deze veldgids worden 45 soorten beschreven en bevat onder andere kenmerken, foto’s en bestrijdingsmaatregelen. Met deze gids zijn de uitheemse bomen en struiken te herkennen die schade aan de natuur in Nederland veroorzaken.

Meer informatie
Activiteiten agenda

Er worden door de KNNV-afdelingen veel verschillende activiteiten georganiseerd. Zo zijn er de komende tijd diverse lezingen over uiteenlopende onderwerpen, kun je mee op verschillende excursies of helpen bij bijvoorbeeld het overzetten van padden of knotten van wilgen. Het complete overzicht vind je op onze website.

Naar de agenda
Petitie Red het Groene Hart

Het Groene Hart is een zeldzaam en kostbaar landelijk gebied in Zuid-Holland. Het is een plek waar mensen recreëren en weidevogels hun plek vinden in het boerenland. Maar ook de groene long die mensen zuurstof geeft in hun bestaan. Dit unieke Zuid-Hollandse landschap dreigt te verdwijnen. Help mee om te zorgen dat het niet verloren gaat.

Naar de petitie
Veldgids Kevers

Deze veldgids brengt meer dan 1000 soorten van Midden-Europa in beeld. Gedetailleerde kleurentekeningen en beschrijvingen helpen om de kevers betrouwbaar te determineren. Aangevuld met informatie over biologie, leefgebieden, bedreigingen en bescherming.

Bekijk het inkijkexemplaar
Minibos in je tuin

Bomen planten is belangrijk en vooral leuk om te doen. Ze leven lang, vragen weinig onderhoud en hun schoonheid neemt met de jaren toe. Maar waarom staan ze dan niet in elke tuin? Met (meer) bomen in de tuin kun je een prettige en gezonde plek creëren. De vele praktische tips helpen je om je tuin om te toveren tot een inheems minibos.

Bekijk het inkijkexemplaar
+31 (0)6 83 50 46 11
bureau@knnv.nl
Postbus 310, 3700 AH ZEIST

       
Bekijk online - Uitschrijven