Benieuwd naar het laatste nieuws? Je leest het hier.
maart 2025
aardhommel op prunus

Beste lezer,

De lente is begonnen en dat betekent niet alleen de start van het inventarisatieseizoen, maar ook dat de voorbereidingen voor de Week van de Biodiversiteit in volle gang zijn! In deze nieuwsbrief daarover meer informatie. Daarnaast delen we informatie over Basiskwaliteit Natuur, de nieuwe ronde van het stimuleringsfonds en natuurlijk diverse interessante activiteiten waaraan je kunt deelnemen.
Laat je inspireren en ontdek hoe jij dit voorjaar de natuur in kunt gaan!

Week van de Biodiversiteit 2025

Van 17 tot en met 25 mei is het weer tijd voor onze Week van de Biodiversiteit. Een week waarin laagdrempelige activiteiten worden georganiseerd om mensen kennis te laten maken met de natuur bij hen in de buurt en de KNNV. De website staat inmiddels online en de komende tijd wordt de activiteitenagenda steeds verder aangevuld. Zet de datum dus alvast in je agenda en houd de site in gaten!

Naar de website
Informatieavond Week van de Biodiversiteit

Ook wanneer je geen lid bent van de KNNV kun je je activiteiten aanmelden voor de Week van de Biodiversiteit. Zo maken we er samen een nog mooier evenement van waarin biodiversiteit en aandacht voor de natuur centraal staan! Op 2 april organiseren we een webinar waarin we meer informatie geven over hoe dit in z'n werk gaat. Alvast meer informatie hierover lezen? Bekijk onze site!

Meer informatie en aanmelden
Gierzwaluw
Nieuwe Natura

Binnenkort ontvangen KNNV-leden weer ons ledenblad Natura. In de komende editie o.a. aandacht voor de gierzwaluw, Basiskwaliteit Natuur, het shifting baseline syndrome en aanpassingen die bij onze flora en fauna zichtbaar zijn wanneer ze leven in de stad. Wil jij Natura ook ieder kwartaal ontvangen? Meld je aan als KNNV-lid en ontvang ons blad automatisch in de brievenbus.

Meer informatie en aanmelden
Deelnemers studieweek in actie
Mee op reis?!

Wil je je verdiepen in de wereld van insecten of je onderdompelen in de paddenstoelen? Ieder jaar worden er diverse natuurreizen vanuit de KNNV georganiseerd waaraan je als KNNV- of IVN-lid deel kunt nemen. Wil je dit jaar mee, maar heb je je nog niet aangemeld? Twijfel niet te lang want het aantal nog beschikbare plaatsen is beperkt.

Naar de website
grasbij op bloezem
Nationale bijentelling

Wist je dat er in Nederland bijna 360 bijensoorten voorkomen? Hoe meer we over deze bijen weten, hoe beter we ze kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om van 10 t/m 14 april mee te doen aan dit landelijke bijenonderzoek. Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in ons land en of die aantallen toe- of afnemen. Doe ook mee!

Meer informatie
akkerhommel
Gezocht: Deelnemers bijenonderzoek

En we blijven nog even bij de bijen, want de Bijenstichting en Pesticides Action Network Nederland zijn op zoek naar deelnemers voor een landelijk bijenonderzoek. Door het verzamelen van zo veel mogelijk dode hommels en deze te onderzoeken wordt geprobeerd een beter beeld te krijgen van de impact van pesticiden op wilde bijen. Meehelpen? Aanvullende informatie vind je via de link hieronder.

Meer informatie en aanmelden
Ger van Zanenbrug met naambord
Ger van Zanenbrug feestelijk onthuld

In Amsterdam is op 13 maart het naambord van de Ger van Zanenbrug feestelijk onthuld. Ger van Zanen was een bevlogen natuurliefhebber en KNNV-er in hart en nieren. Hij overleed in 2015 en met zijn nalatenschap zijn de Ger van Zanenvouchers in het leven geroepen, waarmee KNNV-afdelingen financieel ondersteund worden om activiteiten te organiseren.

Lees verder
huismus
Aan de slag met Basiskwaliteit Natuur

Planten en dieren gedijen bij gunstige leefomstandigheden, net als de mens. Als de condities van een leefgebied op orde zijn en algemene soorten kunnen voorkomen, zorg je voor een gezonde leefomgeving. Voor iedereen die aan de slag wil met biodiversiteitsherstel en meer wil weten over deze Basiskwaliteit Natuur is er een toolbox ontwikkeld met als doel de verschillende kennis, tools en praktijkvoorbeelden samen te brengen en vindbaar te maken. Je vindt de toolbox via onderstaande link.

Meer informatie
logo groene bondgenoten
Stimuleringsfonds Groene Bondgenoten

Er is weer een nieuwe aanvraagronde voor het stimuleringsfonds. Heb je een goed idee om de biodiversiteit buiten natuurgebieden te verbeteren? Van heel praktisch, bijvoorbeeld een herstelproject voor amfibieën, tot beleidsmatig, zoals een bijeenkomst over het lokale (natuur)beleid? Wil je samenwerken met andere groene groepen? En kun je wel wat financiële hulp gebruiken? Doe een aanvraag bij het Stimuleringsfonds Groene Bondgenoten! Leer meer over de mogelijkheden via onderstaande link.

Aanvullende informatie
televisie opnames in het veld
Vroege Vogels in Voornes Duin

Afgelopen maand zijn de makers van het programma Vroege Vogels op bezoek geweest bij KNNV-afdeling Hollandse Delta. Samen met Zuid-Hollands Landschap hebben zij informatie gegeven over het Voornes Duin en wat zij daar aan bijvoorbeeld monitoring en bescherming doen. De uitzending is te zien op zondag 27 april op NPO 2.

Lees verder
atalanta
Insect van het jaar 2025

Tot en met 2 april kan er gestemd worden op de genomineerden voor de titel insect van het jaar. Vijf bijzondere inheemse insecten voeren campagne, bijgestaan door een bekende Nederlander, in de hoop de titel te winnen. Een belangrijk initiatief, want insecten zijn onmisbaar voor het leven op aarde. Ze zijn niet alleen voedsel voor andere dieren, maar ook rommelopruimers, recyclespecialisten en bestuivers van onder andere groenten en fruit. Toch worden deze wezens zelden gewaardeerd. Door deze verkiezing krijgen ze meer positieve aandacht en waardering.

Lees verder
knobbelzwaan op nest
Lenteagenda

Nog op zoek naar een activiteit voor de komende tijd? Er worden door onze afdelingen veel excursies, lezingen, inventarisaties en activiteiten georganiseerd waarbij je lekker de handen uit de mouwen kunt steken. Neem een kijkje in onze agenda om te zien wat er bij jou in de buurt op de planning staat en ga een keertje mee!

Naar de agenda
kaft boek
Libellen van Nederland, België en Luxemburg

In deze fotogids van KNNV-er Jan Katsman, vind je alle libellen en juffers die sinds 1990 in de Benelux zijn waargenomen. Naast verspreidingskaartjes is een schema met vliegperiodes van alle soorten opgenomen en wordt uitgelegd hoe je het beste libellen kunt waarnemen en fotograferen om tot een juiste determinatie te komen. Daarnaast zijn determinatiesleutels opgenomen om de juiste soort of familie te vinden.

Bekijk het inkijkexemplaar
kaft boek
Tuinieren voor wilde dieren

De natuur is dichterbij dan je denkt. Je hoeft maar uit je raam te kijken of een stap in de tuin te doen, en je ontdekt het veelzijdige (dieren)leven in je tuin: dieren die voedsel zoeken, met soortgenoten (of rivalen) communiceren, nesten bouwen of zich verschuilen tussen de bladeren. Dit boek laat zien hoe je je tuin aantrekkelijk kunt maken voor vogels, vlinders, bijen, hommels en andere tuindieren.

Bekijk het inkijkexemplaar
+31 (0)6 83 50 46 11
bureau@knnv.nl
Postbus 310, 3700 AH ZEIST

       
Bekijk online - Uitschrijven
https://lidworden.knnv.nl/l/mailing2/link/4274d2b9-12e3-4fae-aea5-cc8320f4ef6d/not-found