Benieuwd naar het laatste nieuws? Je leest het hier.
December 2022

Beste lezer,
Het einde van het jaar nadert en hoewel het op het moment meer voelt als herfst is de winter officieel begonnen. Een mooi moment om meer te vertellen over het nieuws vanuit de vereniging, wat er zoal in de agenda staat de komende tijd en je alvast hele fijne dagen toe te wensen en alle goeds voor het nieuwe jaar!

KNNV-er Sovon Vrijwilliger van het jaar

Ieder jaar eert Sovon Vogelonderzoek Nederland een vrijwilliger met een bijzondere staat van dienst: de Vrijwilliger van het jaar. In 2022 is de eer aan Jan den Exter van de vogelwerkgroep KNNV Hollandse Delta. Hij doet al sinds 1991 mee aan diverse telprojecten, als teller en coördinator. Maar ook ver voor die tijd was Jan al actief voor de vogels op Voorne. Op 9 december werd Jan omdat extra in het zonnetje gezet. Van harte gefeliciteerd!

Verder lezen
Rietvinken op mijn pad

In de onlangs verschenen Natura onder andere een artikel over rietvinken. Een algemeen voorkomende nachtvlindersoort uit de familie der spinners. Benieuwd naar het artikel? Klik op onderstaande link. Wil je Natura zelf ontvangen? Ook dat kun je regelen via de link.

Naar Natura
Floron/KNNV Botanische dag terugkijken

Op 10 december organiseerden Floron en de KNNV de Floron/KNNV Botanische dag. Heb je hem gemist, wil je graag een andere parallelsessie bekijken of een gevolgde workshop nog eens terugkijken? Dat kan! Bijna alle lezingen, presentaties en workshops zijn nu terug te kijken.

Presentaties terugkijken
Eindejaarsplantenjacht

Wil je na alle informatie op de Floron/KNNV botanische dag nog verder aan de slag met planten? Doe dan tussen kerst en oud en nieuw mee met de Eindejaars Plantenjacht! KNNV-afdelingen en plantenliefhebbers overal in Nederland gaan op zoek naar bloeiende planten. Verrassend genoeg is hier namelijk nog maar weinig over bekend. Met behulp van een handige zoekkaart is deze activiteit ook zeer geschikt voor beginners. Lees er meer over op de website.

Meer informatie
Lezing vlinders

Dinsdag 17 januari organiseert de Vlinderwerkgroep van de KNNV-afdeling Arnhem van 20.00 tot 22.00 uur een lezing over ‘Vlinders in een veranderend klimaat’. De lezing wordt gegeven door Kars Veling, onderzoeker en woordvoerder van de Vlinderstichting. Aanvullende informatie en aanmelden kan via de website.

Meer informatie en aanmelden
4000-soortenjaar

De Zwolse KNNV- en IVN-afdelingen organiseren samen met natuur-educatiepark de Nooterhof in 2023 iets unieks: met zoveel mogelijk mensen willen zij binnen de gemeente Zwolle meer dan 4000 soorten tellen! Bijzondere en zeldzame soorten worden over het algemeen eerder gemeld dan de ‘gewone soorten’. Vooral met die laatste groep is winst te behalen. Als zoveel mogelijk natuurliefhebbers alle waargenomen soorten melden moet dat een goed beeld opleveren van de natuur in de gemeente Zwolle en dus van de Zwolse biodiversiteit. Tel je mee?

Meer informatie
Nationale Tuinvogeltelling

Op 27, 28 en 29 januari is het weer zover. Tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling. Doe je dit jaar ook weer mee? Ga op onderzoek uit en ontdek in een half uurtje welke vogels er bij jou in de tuin of op het balkon aanwezig zijn en geef ze door. Op de website lees je hoe je kan meedoen, krijg je tips, en vind je veel informatie over tuinvogels.

Meer informatie
Cursus (tuin)vogels

Wil je voorafgaand aan de nationale tuinvogeltelling je vogelkennis nog wat ophalen? Of doe je voor het eerst mee en wil je graag meer informatie? Door diverse KNNV-afdelingen en vogelwerkgroepen worden er rondom de telling cursussen georganiseerd om je op weg te helpen.

Naar het overzicht
Activiteiten agenda

Ben je voor de kerstvakantie nog op zoek naar een leuke activiteit? Ook de komende tijd worden er door verschillende KNNV-afdelingen diverse activiteiten georganiseerd. Zo kun je bijvoorbeeld samen op zoek naar planten tijdens de eindejaarsplantenjacht, een winterwandeling maken of op strandexcursie. Alle activiteiten zijn terug te vinden in de agenda!

Naar de agenda
Veldgids Plantengemeenschappen

Licht gewijzigde herdruk - Hét standaardwerk over wilde planten en hun omgeving voor plantenliefhebbers, ecologen en beheerders. De eerste praktische, beknopte gids over de Nederlandse plantengemeenschappen en bijbehorende plantensoorten. Niet eerder is zoveel informatie over de flora van Nederland en vegetatiekunde in één boek bijeengebracht.

Bekijk het inkijkexemplaar
Afwezigheid bureau

In verband met de kerstvakantie is het landelijk bureau van 23 december tot 9 januari niet bereikbaar. Wij wensen iedereen hele fijne dagen en graag tot in het nieuwe jaar!

+31 (0)6 83 50 46 11
bureau@knnv.nl
Postbus 310, 3700 AH ZEIST

       
Bekijk online - Uitschrijven