Benieuwd naar het laatste nieuws? Je leest het hier.
April 2023

Beste lezer,

Ben je er dit voorjaar al lekker op uit getrokken in de natuur? Genieten van het frisse groen. In deze nieuwe nieuwsbrief weer een aantal ideeën om je op weg te helpen. Maar om te beginnen speciale aandacht voor een openstaande vacature. Want na drie vruchtbare jaren nemen we afscheid van onze landelijke secretaris en zijn we op zoek naar iemand die deze functie wil overnemen.
Veel lees plezier!

Secretarisvogel

Vacature Landelijk secretaris

Ben jij een doener, iemand die houdt van organiseren? Heb je een vlotte pen en weet je digitaal de weg? Maar bovenal: houd je ook van de natuur en wil je je daarvoor inzetten? Dat is mooi! Want wij zoeken een landelijk secretaris voor onze vereniging. Het liefst vinden we die in de eigen achterban! Het landelijk bestuur bestaat op dit moment uit vijf leden. Aanvulling naar zes of zeven leden is zeer gewenst. Gezien de samenstelling van het bestuur nodigen we vrouwen nadrukkelijk uit te reageren. Een goed netwerk in de natuur- of overheidswereld is ook een pré, maar geen voorwaarde.

Als secretaris heb je een aantal basistaken, zoals het organiseren en notuleren van landelijke vergaderingen, bijdragen aan landelijk beleid van de vereniging en samen met andere bestuursleden aansturen van de drie landelijke medewerkers. Dit kost ca twee dagen per maand, maar is uiteraard uit te breiden op basis van je eigen wensen en mogelijkheden!

Heb je interesse? Neem dan contact op met Marije Bakker (mail@marijebakker.nl of 06-26108968). Of kijk op de website voor meer informatie!

Aanvullende informatie
voorkant natura
Een neus voor Japanse duizendknoop

In de onlangs verschenen Natura, het ledenblad van de KNNV, o.a. een artikel over een nieuwe opsporingsmethode van de invasieve exoot de Japanse duizendknoop. En wel met behulp van honden. Je kunt het artikel lezen via onderstaande link. Natura zelf ontvangen? Ook dat kan via onderstaande link.

Naar de website
Lezing 'Wolven en slakken'

Op 25 april organiseert de Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort een natuurlezing over hoe ijzerwinning de Veluwe en Heuvelrug veranderde. Op hoogtekaarten zijn prehistorische grafheuvels, akkers én ijzerwinningen ontdekt. Het wordt een avond met een kijkje in het rijke verleden van deze omgeving. De lezing is zowel op locatie als online te volgen.

Meer informatie en aanmelden
veer
Werkgroep forensische ecologie

De KNNV-afdeling Amsterdam is een werkgroep rijker, een die zich bezig houdt met 'moord en doodslag in de vrije natuur'. Eten en gegeten worden. Het vinden van de restanten vertelt ons welke dieren waar leven en wie deze dieren genuttigd heeft. Benieuwd naar de activiteiten? Meer informatie vind je op de website.

Aanvullende informatie
tenten in een wei
Mee op kampeervakantie?

Wel eens een kampeervakantie overwogen? In een tent, caravan, camper of huisje? De eerste kampeerders van dit jaar zijn al weer bijna terug. Maar de Kampeercommissie heeft nog 14 andere bestemmingen klaar staan!
Meld je snel aan via de website.
Lijkt het je leuk om ook zo’n vakantie te organiseren: zoek dan contact met één van de leden van de kampeercommissie of stuur een mailje.

Naar de website
scholeksters
Doe mee met het Jaar van de scholekster

2023 is het Jaar van de Scholekster, want het gaat niet goed met deze geliefde tepiet-roeper in Nederland. De scholekster is niet alleen weidevogel maar ook wadvogel en in toenemende mate stadsvogel. Helaas is nog weinig bekend over stadse scholeksters. Dit broedseizoen wordt daarom iedereen uitgenodigd mee te doen aan onderzoek naar de soort en opgeroepen dakbroedende scholeksters te melden.

Aanvullende informatie
logo WvdB
Week van de Biodiversiteit

Het aftellen is begonnen. Nog een paar weken en dan is het tijd voor onze Week van de Biodiversiteit (20 t/m 29 mei)! Heb je al een kijkje genomen in het activiteiten overzicht wat er bij jou in de buurt te doen is? We hopen je dan te zien! En mocht je mensen in je omgeving hebben die dit leuk vinden, ook zij zijn van harte welkom.

Naar de website
nieuwsbrief Exoten
Nieuwsbrief Kijk op exoten

KNNV werkt samen met andere organisaties aan het project 'Signalering Exoten'. Exoten zijn dieren en planten die van nature niet in ons land voorkomen en schade kunnen aanrichten. Lees hier de meest recente nieuwsbrief met nieuws over o.a. de muskuseend, vuurmieren en watersla.

Naar de nieuwsbrief
hommels op bloem
Nationale Bijentelling verlengd

Door de lage temperaturen waren er weinig bijen te zien. Daarom kan er nog even doorgeteld worden. Tot zondag 23 april 20:00 uur kun je nog meedoen met de Nationale Bijentelling. Tel je mee?

Aanvullende informatie
ijsvogel
Nationale vogelweek

Van 6-14 mei organiseert de Vogelbescherming weer een nationale vogelweek. In deze week kun je mee op excursie onder begeleiding van deskundige (digitale) gids. Hoe je mee kunt en waar de excursies plaatsvinden lees je op de website.

Naar de website
bij op bloesem
Aan de slag met Biodiversiteit

IPC Groene Ruimte, Vereniging Stadswerk en Stichting Steenbreek hebben een nieuw boekje uitgebracht. Deze uitgave (in eerste instantie bedoeld voor gemeentelijke organisaties) biedt op een laagdrempelige manier informatie over biodiversiteit en handvatten voor publieksacties. Het boekje is gratis te downloaden.

Aanvullende informatie
kaft boek
Planten van hier

Hoe maken we onze leefomgeving groener en bloemrijker? Een gevarieerd landschap rijk aan inheemse flora is goed voor onszelf, de biodiversiteit en onze economie. Dit prachtige boek met fraaie foto's van wilde planten en insecten, en met mooie voorbeelden van bloemenweides en flora- en faunarijke linten biedt volop inspiratie voor iedereen die mee wil doen!

Bekijk het inkijkexemplaar
+31 (0)6 83 50 46 11
bureau@knnv.nl
Postbus 310, 3700 AH ZEIST

       
Bekijk online - Uitschrijven