Benieuwd naar het laatste nieuws? Je leest het hier.
November 2022

Beste lezer,
We gaan alweer richting het einde van het jaar. De natuur komt langzaam tot rust. Maar dat betekent niet dat er bij de KNNV ook niets meer gebeurt. In tegendeel. Ook in deze periode van het jaar is het heerlijk buiten en worden er door de afdelingen nog allerlei activiteiten georganiseerd.

Wij zoeken jou!

De landelijke KNNV bruist van ambities en er is een goede klik tussen de professionele medewerkers en het bestuur. Er is veel energie en chemie. Het zijn bijna ideale omstandigheden om je in te zetten voor de vereniging.
Helaas nemen een aantal bestuursleden in april afscheid. Daarom zoeken we een nieuwe secretaris en andere actievelingen. De laatste als algemeen bestuurslid, maar buiten het bestuur mag ook. Natuurlijk kost het tijd, maar je krijgt er enorme inspiratie en motivatie voor terug.
Het enige dat we vragen is dat je er plezier in hebt om samen te werken met anderen en gemotiveerd bent voor de KNNV. Volg je hart en doe waar je lol in hebt.

Contact informatie
Nieuwste Natura

Het laatste nummer van Natura van 2022 komt bijna uit! Hierin o.a. aandacht voor de terugkeer van de raaf, rietvinken en stinsenplanten in de stad. Benieuwd en wil je de Natura ook thuis ontvangen? Meld je dan aan als lid van de KNNV en ontvang ons ledenblad automatisch in de brievenbus.

Aanmelden
Webinar gemist?

Begin november organiseerden we het webinar 'Een leven lang veldbioloog' waarin we luisterden naar de mooie verhalen van Hidde Hofhuis (Nature Today) en Arita Baaijens (Bioloog, ontdekkingsreiziger, schrijver, onderzoeker, pionier). Heb je het webinar gemist of kon je er niet bij zijn? Hij is terug te kijken op ons YouTube kanaal!

Naar de opname
Ontwikkeling Reeshofweide

De gemeente Tilburg is een natuurgebied rijker. KNNV afdeling Tilburg is betrokken en heeft geadviseerd over de ontwikkeling van natuurgebied Reeshofweide. Een prachtig stukje nieuwe natuur aan de rand van de stad wat verschillende natuurgebieden met elkaar verbindt. Over dit project is een mooi filmpje gemaakt.

Je bekijkt het hier
Floron/KNNV Botanische dag

Nog heel even en dan kunnen alle plantenliefhebbers van Nederland weer hun kennis ophalen tijdens de Botanische dag van Floron en de KNNV op 10 december. Na een aantal digitale edities wordt dit weer een fysiek evenement. Er zijn nog plekken beschikbaar voor de lezingen dus schrijf je snel in! Liever vanuit huis mee luisteren? Enkele dagen voorafgaand aan de dag komen de links op de website.

Naar het programma
Inventarisatie vliegenzwam

Er zijn al ruim 40.000 waarnemingen van de vliegenzwam doorgegeven. Een fantastische score! En hoewel de piek voorbij lijkt kunnen waarnemingen nog steeds worden gemeld. Begin komend jaar zullen wij de resultaten van onze publieksinventarisatie uiteraard met jullie delen.

Meer informatie
Meer over mossen

Buiten is het nu lekker vochtig. Ideaal weer voor mossen! Wist je dat er in Nederland zo'n 600 verschillende soorten mos voorkomen? Wil je je eens verder verdiepen in deze soortgroep? Er worden door verschillende KNNV afdelingen diverse excursies, inventarisaties en cursussen georganiseerd. Ga gerust eens mee!

Naar het overzicht
Liever een lezing?

Heb je, nu de temperaturen buiten naar beneden gaan, zin om binnen te blijven? Neem dan eens een kijkje in ons lezingen aanbod. Er is bijvoorbeeld meer te horen over uilen, je kunt je verdiepen in insecten of je kennis op het gebied van planten verder uitbreiden. Neem in een kijkje in onze agenda voor het complete aanbod.

Naar de agenda
Webinar natuurkwaliteit

Op 2 december wordt de website Natuurkwaliteit gepresenteerd. De organisaties binnen soortenNL hebben hun data over verspreiding en voorkomen van planten en dieren bijeen gebracht en zo inzichtelijk gemaakt waar welke aandacht voor natuur en landschap nodig is. In het webinar natuurkwaliteit laten we zien dat natuur véél meer is dan alleen verplichte soorten in reservaten achter hekken. Na de presentatie gaat de website online.

Meer informatie en aanmelden
Nova Flora Neerlandica deel 2

Het plantengeslacht Carex - Zegge, is het grootste genus in ons land. Zeggen zijn belangrijke indicatorsoorten in natuurbeheer, maar voor veel botanici lastige soorten om te determineren. In dit tweede deel van de Nova Flora Neerlandica geven de auteurs eerst een overzicht van de geschiedenis der caricologie in ons land. Vervolgens worden alle 73 ooit in ons land in het wild gevonden soorten behandeld.

Bekijk het inkijkexemplaar
Veldgids Hommels

Met hun wollige verschijning en vriendelijke gezoem behoren hommels tot de bekendste en meest gewaardeerde insecten van Nederland. Maar ze op naam brengen is lang niet altijd makkelijk. Voor het eerst is er nu een Nederlandstalige veldgids waarin alle soorten rijkelijk geïllustreerd zijn met foto’s en fraaie tekeningen om hierbij te helpen.

Bekijk het inkijkexemplaar
+31 (0)6 83 50 46 11
bureau@knnv.nl
Postbus 310, 3700 AH ZEIST

       
Bekijk online - Uitschrijven