Benieuwd naar het laatste nieuws? Je leest het hier.
November 2023
puttertje op tak

Beste lezer,

Het einde van het jaar nadert snel, maar ook nu de dagen steeds korter worden en het in sommige delen van het land al gesneeuwd heeft, is het nog heerlijk om naar buiten te gaan en valt er genoeg te ontdekken. De KNNV-agenda staat dan ook bol van de activiteiten. Verder in deze nieuwsbrief nieuws vanuit het landelijk bestuur, onze afdelingen en De Groene Bondgenoten. En de Natura is weer uitgekomen.
Veel leesplezier!

foto Gerard Nijssen
Een nieuwe secretaris

We zijn blij te kunnen melden dat het landelijk bestuur van Natuurvereniging KNNV weer compleet is. Gerard Nijssen is gestart als landelijk secretaris. Hij heeft veel ervaring als secretaris bij diverse organisaties en ziet ernaar uit deze kennis binnen de KNNV in te zetten. In de komende Natura zal hij zich verder voorstellen.

kinderen langs de waterkant
Kampeerreizen ook voor (klein)kinderen

In 2024 zijn er drie kampeerreizen zeer geschikt om (klein)kinderen mee te nemen; ze vallen namelijk in schoolvakanties! Een mooie gelegenheid om samen met (klein)kinderen de natuur te beleven. In het programma staan activiteiten die geschikt zijn voor kinderen, zoals (water)beestjes zoeken, bezoek aan strand en/of water, en gezamenlijk pannenkoeken bakken. Ga je ook mee?

Naar het programma
logo florafestival
Flora Festival vanuit de luie stoel

Op 9 december staat het grootste botanische evenement van Nederland op de agenda, het Flora Festival. Maar wist je dat je de lezingen ook vanuit huis kunt bekijken? De links naar de diverse presentaties zijn de 9de terug te vinden op de website van FLORON. Is Nijmegen jou dus iets te ver of lukt het je niet om te komen? Meekijken kan ook!

Naar de website
voorkant Natura
Nieuwe Natura

Rond deze periode valt bij de leden weer de Natura op de mat. In deze editie o.a. aandacht voor wintergasten, het vogelei en 'rewilding' van Nederland. Op onze website zijn een aantal van de artikelen digitaal terug te vinden. Zelf Natura ontvangen? Word dan lid van de KNNV en ontvang ons ledenblad automatisch vier keer per jaar in de brievenbus.

Naar de website
libel op stengel
In oprichting: Werkgroep ecologie

KNNV-afdeling Hollandse Delta timmert flink aan de weg. Om de kwaliteit van de activiteiten en onderzoeken die zij doen nog meer te verbeteren, wordt een nieuwe ecologiewerkgroep opgericht. Hierbij kijkt de afdeling naar de relatie tussen bodem, water, lucht, weer en klimaat en de onderzochte soorten. Net als de relaties tussen de soorten onderling. Heb je belangstelling? Via onderstaande link vind je meer informatie.

Zie aanvullende informatie
distel
Prijs voor Plantenwerkgroep KNNV-IVN Deventer

Op 17 november heeft de Plantenwerkgroep KNNV-IVN Deventer de Groene vrijwilligersprijs van 2023 van de gemeente Deventer in ontvangst mogen nemen. Dit voor de manier waarop de werkgroep bijdraagt aan kennis van de wilde flora van Deventer en omstreken. Van harte gefeliciteerd!

Naar het nieuwsbericht
rivier met riet
Heimans en Thijsse Prijs voor Aaf Verkade

En er zijn nog meer prijzen uitgereikt. Op 18 november heeft KNNV-er Aaf Verkade de prestigieuze Heimans en Thijsse prijs ontvangen voor de indrukwekkende manier waarop zij zich inzet voor het wekken van belangstelling voor de natuur, natuurstudie en natuurbescherming in Leiden en daarbuiten. Van harte gefeliciteerd!

Naar het persbericht
veldbloemen
Webinar Uitdaagrecht

Bij het uitdaagrecht kunnen bewoners, maatschappelijke organisaties e.a. taken van gemeente, provincie of waterschap overnemen als zij denken het slimmer, beter, goedkoper of anders te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan het beheer van groen in de openbare ruimte. Op 13 december hoor je hier alles over tijdens een webinar dat georganiseerd wordt door De Groene Bondgenoten.

Meer informatie en aanmelden
Volop activiteiten

Onze afdelingen zitten niet stil en organiseren het hele jaar door diverse activiteiten. Op de website is een overzicht te vinden van alle excursies, inventarisaties, lezingen en cursussen. Neem dus eens een kijkje om te zien wat er bij jou in de buurt wordt georganiseerd en sluit een keer aan!

Naar de agenda
kaft boek
Veldgids Vogeltrek in beeld

Elk jaar is de vogeltrek weer een fascinerend fenomeen. In het najaar trekken miljoenen vogels over Nederland. Maar welke vogels zijn dat en hoe herken je ze? Deze veldgids helpt om 120 soorten trekvogels te herkennen aan de hand van hun vliegbeeld. Illustratieve foto’s en beschrijvingen van kenmerken helpen hierbij en de verspreidingskaarten maken de trekroutes zichtbaar.

Bekijk het inkijkexemplaar
kaft boek
Van Nature

Natuur is overal om ons heen. KNNV Uitgeverij zet zich al veertig jaar in voor de bescherming van de Nederlandse natuur, door kennis over de natuur te verspreiden via boeken. Wie de natuur ontdekt, zal haar waarderen en koesteren. In dit jubileumboekje ter ere van het 40-jarig bestaan van KNNV Uitgeverij zijn natuurverhalen gebundeld van natuurliefhebbers met wie de uitgeverij nauw samenwerkt.

Bekijk het inkijkexemplaar
+31 (0)6 83 50 46 11
bureau@knnv.nl
Postbus 310, 3700 AH ZEIST

       
Bekijk online - Uitschrijven