Benieuwd naar het laatste nieuws? Je leest het hier.
September 2023
dagpauwoog op bloem

Beste lezer,

Ben je ze al tegen gekomen buiten, paddenstoelen? Dit is de tijd van het jaar om ze te zien. Je kunt ook nog iets verder naar beneden kijken en op zoek gaan naar bodemdieren. Of juist omhoog naar de vogeltrek. Kortom er is ook in de herfst genoeg te ontdekken, inventariseren of gewoon heerlijk van te genieten.

vliegenzwam
Op zoek naar de vliegenzwam

2022 was het jaar van de vliegenzwam. En er is massaal gehoor gegeven aan de oproep meldingen van deze iconische soort door te geven. In de onlangs verschenen Natura een overzicht van de resultaten van deze publieksinventarisatie.

Naar het artikel
Bodemdierendagen

Ga jij ook op bodemdierensafari? Tot en met 8 oktober gaan er weer duizenden mensen in het hele land op zoek naar bodemdieren! Dichtbij huis is er een vergeten jungle vol dieren. Kleine dieren, maar onmisbaar voor een gezonde bodem en dus voor ons. Zoek mee en ontdek wie er onder jouw voeten leven... en geef je waarneming door als citizen scientist!

Meer informatie
vliegende ganzen
Vogeltrek barst los

Nu de zomer achter ons ligt is het voor veel vogelsoorten ook weer tijd om richting het warmere zuiden te trekken. Deze herfst worden er door diverse KNNV-afdelingen activiteiten georganiseerd rondom de vogeltrek. Zo zijn er trekvogeltellingen ihkv Euro Birdwatch, excursies en lezingen. Neem eens een kijkje in de agenda om te zien wat er bij jou in de buurt georganiseerd wordt.

Naar de agenda
lieveheersbeestje
Inspiratiedag werkgroepen

Op 28 oktober organiseren wij voor KNNV werkgroepen die zich bezighouden met het thema planten, paddenstoelen en/of (korst)mossen een inspiratiedag. We delen goede voorbeelden, geven informatie over cursusmogelijkheden en hoe je als werkgroep meer impact kunt maken. Geïnteresseerd? Meer informatie is te vinden op de website.

Zie aanvullende informatie
vogelveer
Moord en doodslag: de werkgroep Forensische Ecologie

Zoals ieder kwartaal is onlangs weer de Natura bij de leden op de mat gevallen. Deze keer met o.a. een artikel over de nieuwe werkgroep van KNNV-afdeling Amsterdam die zich bezig houdt met forensische ecologie. Benieuwd wat zij doen? Je kunt het artikel lezen via onderstaande link. Natura zelf ontvangen? Ook dat kan via onderstaande link.

Naar de website
Floron/Botanische dag wordt: Florafestival

Schrijf de datum alvast in je agenda! Op 9 december is het weer tijd voor het jaarlijkse Florafestival, voorheen Floron/Botanische dag. Een hele dag vol inspirerende lezingen en prikkelende workshops op het gebied van natuurbeheer, wilde planten en botanisch onderzoek. Het evenement waar floristen elk jaar weer naar uitkijken! Het programma voor dit jaar wordt binnenkort bekend gemaakt en volgt uiteraard in deze nieuwsbrief.

riet
Op grassensafari in Delft

Deze zomer was het tv programma BinnensteBuiten te gast in Delft en ging met de lokale KNNV-afdeling op grassensafari. Geert en Cor nemen je mee langs diverse plekken in de binnenstad en laten verschillende grassen zien die je dicht bij huis kunt vinden.

Naar de uitzending
paddenstoel
Op pad met paddenstoelen

Hoewel je ze het hele jaar tegen kunt komen is dit toch wel echt dé tijd om op zoek te gaan naar paddenstoelen. Diverse KNNV-afdelingen gaan daarom ook juist nu op pad en organiseren excursies, inventarisaties en cursussen. Wil je ook je kennis over deze soorten vergroten? Meld je aan voor een van de activiteiten!

Naar het overzicht
maan
Nacht van de nacht

Op 28 oktober is het weer Nacht van de nacht. In het kader van deze landelijke actie organiseren oa verschillende KNNV-afdelingen activiteiten met als doel aandacht te vragen voor de negatieve gevolgen van lichtvervuiling en mensen bewust te maken van het belang en de schoonheid van donkere nachten. Doe je ook mee?

Naar de agenda
kaft boek
Canon van de Nederlandse natuur

Wat kenmerkt de Nederlandse natuur? Van haring tot knotwilg en van de grote vuurvlinder in Overijssel tot het zinkviooltje in Zuid-Limburg. 'Canon van de Nederlandse natuur' beschrijft vijftig karakteristieke soorten planten en dieren, met aandacht voor bodem en landschap, water en weer en ook de geuren en geluiden van de natuur in Nederland. Nu met voorintekenkorting.

Bekijk het inkijkexemplaar
kaft boek
De biologische klok

De natuur heeft haar eigen inwendige biologische klok die tot uiting komt in biologische, evolutionaire en ecologische processen, en in diergedrag. Dit rijk geïllustreerde boek, waarin ‘tijd’ de rode draad vormt, brengt op een boeiende manier natuurlijke processen in beeld op het niveau van organisme, populatie en ecosysteem.

Bekijk het inkijkexemplaar
+31 (0)6 83 50 46 11
bureau@knnv.nl
Postbus 310, 3700 AH ZEIST

       
Bekijk online - Uitschrijven
https://lidworden.knnv.nl/l/mailing2/link/d40ebb50-eb1d-451f-8ea0-fd0552e9a44c/not-found